Mijn zoektocht naar werk …

Mijn zoektocht naar werk … frustratie

Vorige week schoot ik dus opeens in paniek toen ik zag dat je als deeltijds werkende maar 1/3 of minder mag verdienen dan iemand met een normaal loon.
Veel instanties geraadpleegd, maar van niemand al een duidelijk antwoord ontvangen. Misschien komt het wel door de vakantie, of toch dat hoop ik.
Tegen geen duidelijkheid krijgen, daar heb ik het zo lastig mee.

Hulplijnen

DG Personen met een Handicap

Een eerste mail die ik stuurde naar DG personen met een handicap, is tot op vandaag nog onbeantwoord gebleven. Hoewel er staat dat je binnen de 10 dagen antwoord terug zou moeten krijgen. Dus hier moet ik nog even op wachten

Vakbond

Sinds maart dit jaar ben ik ingeschreven bij een vakbond. De eerste keer in gans mijn leven dat ik me inschreef bij een vakbond. Dit was naar aanleiding van het collectief ontslag dat ging volgen op mijn vorig werk. Het leek me toen wel goed om ergens terecht te kunnen met je vragen.
Alleen als je vragen hebt, moet je ook even wachten op antwoord blijkbaar.

Outplacement

Vorige week ook even mijn verhaal gedaan bij het outplacement dat ik moet volgen. Nu is het wachten tot volgende week om te kijken of zij nieuws heeft.
Ik hoop in de tussentijd toch ook zelf nog wat antwoorden te krijgen op de mails die ik stuurde.

VDAB – dienst arbeidsbeperking

Via mijn loopbaan bij de VDAB kan je al ingeven dat je een arbeidsbeperking hebt, dit zou dan voor bedrijven als zichtbare informatie komen. Echter hier heb ik nog niets van gemerkt. Integendeel ! Het ene interimkantoor na het andere belt (of stuurt me mails omdat mijn telefooninbox vol zit) voor jobs die eigenlijk voor iemand met autisme niet haalbaar zijn. Ik vraag me dus ook sterk af of die informatie van ‘autisme spectrum stoornis’ wel goed is verschenen op mijn profiel.
Via de VDAB krijg ik ook dagelijks mails met een voorstel voor een job. Tot mijn verbazing zijn dit jobs die totaal niet in mijn profiel passen. Zo kreeg ik vandaag mails voor onder andere werfleider (inspectuur van een een werf in opbouw). Alsof ik wat ken van technische termen, technische fiches, technische benamingen enzovoort.

VDAB – dienst arbeidsbeperking ( de hulplijn)

Daarnet nog even naar de dienst voor arbeidsbeperking gemaild. Eigenlijk ongeveer dezelfde vragen gesteld als bij de vakbond ‘wat als ik deeltijds ga werken?’.
Ik hoop dat ik hier sneller een antwoord van krijg, zodat ik ook weet waar ik sta. Zodat ik ook effectief op zoek kan naar een job. Nu zie ik wel jobs staan, maar als het dan te veel uren zijn dan is het ook zonde. Een uitnodiging krijgen voor een gesprek is dan wel al een goede oefening voor als ik ergens aan de slag wil nadien. Stel dat ik dan wel de job zou krijgen dan vind ik het wel zonde om te moeten zeggen dat ik deze niet ga kunnen doen wegens mijn autisme. Dat komt dan ook verkeerd over vind ik, en je verdoet er hun tijd ook mee.

Vacature

Ondanks dat ik veel onzekerheden heb op dit moment heb ik vorige week toch al een sollicitatiemail gestuurd naar een winkelketen. Het gaat over een job van 18 uur per week verdeeld over 4 dagen. Momenteel is het maar een 15 minuten met de bus, vanaf eind dit jaar (als ik verhuis) is het nog maar 15 minuten met de fiets.
Ja, ok het gaat moeilijk zijn om naar een gesprek te gaan als je nog niet veel informatie rijker bent. Het gaat dan vooral moeilijk zijn om achteraf te job te moeten laten schieten (als ik ze krijg), omdat het niet past in de 1/3 regeling van DG Personen met een Handicap.

Toch blijf ik niet bij de pakken zitten. Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik ook aan het nadenken over een sollicitatiebrief die ik aan het schrijven ben voor een job in een kledingwinkel. Het gaat over een spontane sollicitatie vermits de kledingketen momenteel geen vacature heeft openstaan. Wie niet waagt, niet wint. Ik ga er wel in vermelden dat ik zowel op zoek ben naar een deeltijdse job, maar ook naar een voltijdse job. Een voltijdse job ??? Ja, inderdaad. Dat is de ENIGE kledingwinkel waar ik graag kom, waar ik echt nog makkelijk een uur kwijt ben als ik iets nodig heb, maar ik rustig kan rondlopen, waar niemand me om de vijf minuten komt lastig vallen of ik iets nodig heb, waar ik eigenlijk gewoon (in de drukte) rust vind. Het zou dan ook een droomjob zijn om daar aan de slag te gaan. Het is dan ook maar 10 minuutjes met de fiets, dus die chaos om thuis te raken vermijd ik ook. Het is een aangename winkel, geen rommelboel zoals ketens als C&A, Zara en dergelijk. Gewoon een deftige winkel.

Cursussen

Vandaag kreeg ik ook het bericht dat mijn vorige werkgever mijn cursussen heeft betaald, en dat deze morgen verzonden worden met de post. Oh, ik kijk er al naar uit om ze te ontvangen en te starten met lezen in deze cursussen. Het zijn er twee maar ik denk dat ik toch ga starten met de cursus van Visual Merchandiser. Ik heb al een diploma ‘mode adviseur’ en stylist ligt in die aard dus die cursus gaat niet zo zwaar zijn op het gebied van leerstof als Visual Merchandising (wat wel helemaal nieuw is voor mij).

Vooruit, niet blijven stil staan

Ondanks dat ik het moeilijk heb om me aan te passen met het niets doen, kijk ik wel uit naar de toekomst. De afgelopen dagen wat minder, omdat ik nu weer even leef in onzekerheid over het aantal uren dat ik mag werken. De voorbije maanden/weken wou ik niet solliciteren en moest ik eerst verlost raken van mijn depressie. Nu wil ik terug werk vinden, houdt die onzekerheid me wel wat tegen.

 

Tijd om te stoppen met schrijven aan deze blog, en tijd om me terug wat te focussen op het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Op deze manier gaat die vandaag nog niet per mail verstuurd kunnen worden.
De mail wil ik wel verstuurd krijgen vandaag of morgen. Komende vrijdag wil ik even gaan shoppen in die winkel (op zoek naar de nieuwe herfstcollectie), en dan wil ik daar het liefst van al niet herkend worden als het meisje van de sollicitatie. Huhm, misschien moet ik wachten tot vrijdagmiddag om de mail te verzenden *justincase*. Het is misschien wat veiliger, stel je voor dat ik daar een verkeerde indruk geef (of te veel geld uitgeef, of alles weer netjes hangt wat iemand van het personeel net deed).
Euhm, tja misschien is de korte pijn dan toch nog het beste! Ik ga er gewoon voor, kans is klein dat die store manager me met roos haar gaat herkennen want op de foto op mijn cv heb ik nog gewoon lichtbruin (ongekleurd) haar (en ook een stuk korter dan nu). Ja ja ja, ze vragen om een recente foto maar met een foto met roos haar maak ik nu niet meteen de juiste indruk als ze hun mail openen.

Genoeg geschreven hier ! Tot de volgende !

Groetjes, Lucy

Keep smiling every day !!! Stay positive and be happy even when feeling a bit down ! 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Mijn zoektocht naar werk …

 1. Sam zegt:

  Mooi artikel, het stemt overeen met de ervaringen die ik had tijdens mijn zoektocht naar werk vele jaren geleden.

  Als je deeltijds werkt, is dat minstens 12 uur en maximum 19 uur per week, en gemiddeld 18 tot 19 uur per week. Je kan dan via RVA (of de vakbond) een ‘behoud van rechten’ (als voltijdse werknemer) aanvragen. Dat kan handig zijn voor allerlei sociale zekerheidsregels.

  Bij FOD-handicap betekent “een derde” echter iets anders. Daar verwijst het naar “een derde van het verdienvermogen”. Het betekent dat je zodanig ingrijpende beperkingen hebt dat je niet genoeg kan verdienen om zowel waardig te leven als je gezondheidskosten te betalen. In principe kan je dus als persoon met een FOD-handicap niet werken. Het wordt wel toegestaan bij wijze van integratie-middel, maar als de controlearts je zal vragen of je werkt (en je zegt ‘ja’) kan dat gezien worden als een teken dat je geen voldoet aan de voorwaarden.
  Overigens reageren ze heel beperkt op mails. Volgens mij kan je het best contact opnemen met een van de organisaties voor mensen met een handicap (KVG, VFG, …). Of lid worden natuurlijk.

  De ervaringen bij VDAB herinner ik ook. Ik weet niet wie de cv’s van de VDAB inkijkt, maar volgens mij zeker niet de interimbureau’s. Ik kreeg ook allerlei ‘vreemde’ jobs aangeboden, zoals ‘showleider op een cruise’ (de nieuwe Hugo, op zoek naar een ‘Nicole’?), ‘elektricien op een boorplatform’ (ik ken noppes van elektriek), en ‘kok’ (ik kan nog net een ei bakken). Nu steeds nog eigenlijk, hoewel het al lang niet meer nodig is.

  Wat me wel geholpen is heeft de Jobclub van de VDAB, daar heb ik een sollicitatietraining en jobfinding geleerd, maar die Jobclubs variëren van streek tot streek, dus mijn ervaring is zeker geen garantie.

  In elk geval veel succes en vooral moed. Probeer alles te zien als een ervaring die je kan gebruiken in je leven.

  Liked by 1 persoon

  • AutisticCountryGirl zegt:

   Dank je voor je antwoord !! Ik heb nu dinsdag een afspraak met de vakbond, om eens te kijken over hoe en wat het allemaal met zich mee gaat brengen.
   Ik heb nu gesolliciteerd voor een job 18 uur bij Torfs, maar nadat ik er gisteren ben geweest wil ik er eigenlijk niet werken. Die sfeer onderling zat volledig mis, er werd ook niet gesproken tegen elkaar, en het was er meer de ieder voor zich mentaliteit. Ik zou er niet lang kunnen werken 😦
   Van zodra ik mijn perfecte sollicitatiebrief geschreven krijg, ga ik mijn kans maken bij Modemakers. Op hoop van een JA, want een Nee heb je altijd als je niets doet.
   Het zijn bij niet alleen de mails via de VDAB, want dat gaat blijkbaar via een computer die vacatures zoek. Ook de interims die dan voorstellen om een leidersfunctie te doen of je achterlijk doen voelen als je na zoveel jaar opeens geen boekhouder meer wil zijn pfff

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s