Daguitstap … waar naar toe??

Daguitstappen … zoveel mogelijkheden als je ongeveer in het midden van België woont. Je kan met de trein makkelijk naar de zee, naar de Ardennen, naar Luxemburg, Nederland, Duitsland of Frankrijk. Hoewel het maar een daguitstap, is het wel een heel stresserende dag. Of je nu gaat in de vakantieperiode of gewoon tijdens een weekend door het jaar, ik heb de indruk dat het toch overal best wel druk is.

Voor mij persoonlijk vermijd ik momenteel gewoon een daguitstap. Vroeger deed ik dat eigenlijk continue, maar kwam ik ook steeds doodziek naar huis. Altijd een raadsel waarom ik ziek werd op de terugweg, maar nu weet ik dat het komt door de drukte die ik dan de ganse dag heb moeten trotseren.

Even een paar voorbeelden…

Dagje zee … dagje naar Oostende

Op vrijdag 14 juli ben ik samen met mijn ouders en broer een dag naar Oostende geweest. Iedereen had die dag geen plannen, en we hadden nog een railpass gevonden waar nog 6 ritten opstonden dus die moest opgebruikt worden. Gezellig met z’n allen naar de zee. Euhm ?? JA?  Gezellig ??

Ik moet toegeven, het was net een goede dag die we gekozen hadden want de weersvoorspelling voor die dag aan de kust was niet schitterend. Slecht weer, betekend dan voor mij al meteen minder dagjes toeristen die naar de zee trekken op zoek naar het mooie weer.

’s Morgens begon het eigenlijk al, in de spits vertrokken met de trein. Natuurlijk zat de trein naar Leuven overvol, om nog maar te zwijgen van de volgende trein naar Oostende. Die trein rijdt dan via de Brussel Noord-Zuid verbinding, dus heel druk met mensen die nog moesten gaan werken. Gelukkig hadden we allemaal nog een plekje gevonden, en konden we na Brussel Centraal gewoon weer samen zitten. Vanaf dat moment was de trein zo goed als leeg, en dit is eigenlijk zo gebleven tot in Oostende. In Oostende moesten we eerst nog een tram nemen omdat mijn ouders speciaal naar een winkel wouden, die wat verder buiten het centrum lag. Vanaf daar zijn we dan even naar de zee gaan kijken, om dan vervolgens de tram terug te nemen naar het centrum van Oostende.

In het centrum was het duidelijk wat drukker, wat eigenlijk niet zo leuk was. Ergens gewoon op restaurant gaan eten voor een lunch, is niet zo aan mij besteed. Ik eet ’s middags niet veel (zeker niet als ik weg ben), en dan moet je zo’n duur gerecht nemen dat je toch niet kan volledig opeten. Na wat overtuiging zijn we dan in de Mc Donalds binnengestapt. Gewoon perfect als je zo’n moeilijker eter bent. Ik heb dan nog mijn Big Mac Menu moeten delen want dat krijg ik nog niet op. Note het enige vlees dat ik nog eet is zo’n Big Mac (voor de rest eet ik geen vlees meer, sinds een overlijden in de familie kan ik dat precies niet meer eten).
Na de hoogst culinaire lunch was het dan tijd om even langs de winkeltjes te gaan. Dank je wel gietende regen, zodat ik in de Standaard Boekhandel nog wat handlettering spullen kon kopen. Het was toch te slecht weer om nog eens te gaan kijken naar de zee. Na de regenstop, zijn we dan toch nog even naar de dijk geweest, daar spotte ik deze beauty

Het hele zee gedoe stak me eigenlijk al wat tegen, dus was ik wel blij dat er winkels waren. Normale winkels, waar ik toch even (in de drukte) mijn gedachten kon verzetten. Zo was het ontzettend druk in de H&M, maar tot mijn verbazing vond ik ontzettend mooie kleren die ik in Leuven of Mechelen nog niet eerder gezien had.
Dit was dan ook het resultaat …

IMG_3525

De Kapellestraat zijn we dan verder volledige afgewandeld om zo weer naar het station te gaan. Onderweg natuurlijk nog een stop in de Zara, ook daar weer iets moois gevonden dat ik in Mechelen niet eerder zag (en het stond dan nog in promo).

Ik blijf het altijd moeilijk hebben om naar de zee te gaan. Voor mij is dat geen plaats waar ik tot rust kom, het is mij dan ook een raadsel dat ze zoveel mensen gewoon op vakantie gaan naar de Belgische kust. Op het einde van de dag was ik blij dat het erop zat, en dat we weer thuis waren.
De Belgische kust is dus niet aan mij besteed. Ik heb ook nog maar één keer echt op een strand gelegen, en dat was dan op de Bahama’s in een hangmat (en ik had daar met 36 graden nog een panty aan). Zand aan mijn handen OK, zand rond mijn voeten … nee dat gaat niet.

Dagje Antwerpen, dagje stad

Tot 2013 ging ik praktisch elk weekend wel naar Antwerpen. Soms was het gewoon om te gaan shoppen, om de zoveelste musical of theaterstuk te gaan bekijken of gewoon wat te gaan eten of te wandelen. Zo heb ik 7 keer Mamma Mia gezien in de Stadsschouwburg, en 6 keer Elisabeth.
Musical was echt mijn leven, en ik leefde gewoon van werk naar een weekend in Antwerpen. Echter, ik had altijd barstende hoofdpijn, en ’s avonds altijd misselijk. Daarvoor ben ik bij verschillende dokters geweest, die natuurlijk niets vonden. Sinds ik weet dat ik Autisme Spectrum Stoornis is, en dat eigenlijk die pijn door de drukte komt, ben ik niet meer in Antwerpen geweest. Eigenlijk best wel raar, maar heb dat leven van me gewoon opgegeven. Ook even naar Oostende of Hasselt gaan voor een voorstelling doe ik nu allemaal niet meer.
Zo’n daguitstappen laat ik nu dus ook links liggen. Zelfs geen terrasjes doen bij goed weer in Mechelen of zo.

Pretparken

Ik vind een dagje pretpark nog steeds erg leuk vooral die achtbanen, en gewoon de sfeer om daar rond te lopen. Lekker zonder zorgen, lekker het kind in me loslaten 🙂
Bobbejaanland vind ik het leukste pretpark hier in België, maar dan ook alleen op een dag dat het slecht weer is, of dat er slecht weer voorspeld wordt. Ik heb wel een doktersattest voor als ik wil gaan als het druk is, maar voor Bobbejaanland wil ik dan liever gaan als het regent en het zowiezo wat rustiger is.
Toen ik klein was gingen we één keer per jaar in de zomer naar een pretpark dat we mochten kiezen. Meestal was het wel Bobbejaanland of Walibi. Omdat beide gewoon dichtbij zijn.
Ik wou eigenlijk wel altijd eens naar Bellewaarde omwille van Postbus X, een serie waar ik vroeger altijd fan van was. Dat vonden ze hier altijd te ver om even een dagje op en af te gaan.
Bobbejaanland staat nog op de agenda voor dit jaar. Daar wil ik nog wel eens naar toe voor het Halloween is (want ik vind hun Halloween aankleding niet zo leuk). Ik heb ook nog een gratis ticket, dus dat is ook wel een voordeel.
Efteling, daar ben ik nog maar één keer geweest. Best wel een leuk park, maar ik vind het niet de moeite om nog zover te rijden om terug te gaan.

Ardennen

Met een tripje naar de rustige Ardennen kan je me dan meer plezier doen dan met een tripje naar de zee. Dat voelt voor mij als rust!
De laatste jaren ben ik niet meer mee geweest tijdens het jaarlijkse uitstapje naar Belgisch Luxemburg. Ik had dan altijd het excuus dat ik geen vrij kon krijgen op het werk, maar eigenlijk had ik geen zin. Een trip naar daar in Luxemburg betekent dan wel de stress van 3 treinen nemen die dan telkens een paar minuten tijd geven om je aansluiting te halen. Gewoon daar rondlopen ging, maar eenmaal op de trein terug was ik altijd ziek. Ik schaamde me dan ook om steeds het wc bezet te houden, terwijl die trein vanuit Luxemburg altijd vol zit. Verre dagtripjes doe ik helaas niet meer. Wel jammer want we hebben hier in België wel nog mooie natuur.

Bioscoop

Net als zoveel daguitstappen, is ook een uitstap naar de bioscoop verleden tijd. Ik dacht altijd dat ik ziek geworden was van te veel popcorn te eten. Jammer genoeg was dat altijd maar een illusie. De laatste film die ik zag was die live action film van Cinderella in de Kinepolis in Leuven. Hele mooie film, maar ik was me meer aan het concentreren om niet over te geven in volle zaal (wat gelukkig niet gebeurd is).
Misschien moet ik eens op zoek naar een kleinere filmzaal waar het wel nog rustig is om gewoon even naar een film te gaan kijken.
Nu wacht ik gewoon spontaan al tot de film op Netflix verschijnt.

Andere uitstappen

Zo zijn er nog een reeks uitstappen die ik nu mijd, uitstappen die ik gewoon niet meer doe. Ik zeg al meteen dat ik plannen heb, als ik familie hoor afkomen van ‘je gaat toch wel mee naar…’. Ik moet tegenwoordig al niet meer weten wat er na die naar gaat komen.
Zo heb ik het dan over uitstappen als samen gaan shoppen naar Hasselt (voor de primark (heb er in België nog geen enkele bezocht)), naar Planckendael gaan (is hier nochtans maar een kwartiertje vandaan), gaan fietsen, gaan eten, iets gaan drinken, naar Nederland gaan, naar een beurs gaan, naar de Makro gaan, enzovoort.

Er is wel één uitstap die ik nooit wil missen, en dat is een uitstap naar IKEA. Als we daar door de week een paar uur naar toe gaan of op zaterdagochtend bij opening voor de deur staan, dan heb ik daar geen moeite mee. Zelfs toen mijn vriendin me meevroeg om mee te gaan naar IKEA op een zaterdagmiddag was het zonder twijfelen direct JAAAAA ik wil mee. Dat zou nog een plek zijn voor mij om te werken, helaas praktisch onmogelijk met het openbaar vervoer. I love IKEA !!

The story of my life … ik heb veel dingen die ik vroeger deed gewoon opgegeven. Als je telkens ziek wordt, dan is het ook niet de moeite om dat te blijven doen. Ik ging telkens over mijn grenzen. Mis ik al die uitstappen niet (zeker nu in de zomer)? Ja, toch wel als ik op Facebook zie hoe mijn vrienden zich wel amuseren en wel uitstappen maken. Het is ook wel eenzaam om hier dan steeds te zitten terwijl zij ergens op een zomerbar zitten of één of ander festival. Op zo’n moment voel ik me wel erg gevangen door mijn Austisme, gevangen in eenzaamheid. 

Lucy xx

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s