update … mijn zoektocht naar werk (6)

Eerder deze week had ik even gezocht op ’50 vragen die gesteld kunnen worden bij een sollicitatie’. THANK YOU Google ! Ik was even vergeten hoe moeilijk het was in 2014 toen ik voor het laatst een job zocht.
Al is dat interview dat ik deed voor het bedrijf dat me de job gaf, nu ook geen referentie voor de komende interviews. Interview duurde 5 minuten, test boekhouden duurde 10 minuutjes (maar ze kwamen pas terug 45 later), wat persoonlijkheidstest op computer en dat was het dan. Zelfs niet moeten teruggaan voor een tweede gesprek.

Dus ja, dat is geen referentie, want ik veronderstel dat de komende interviews & testen niet zo makkelijk gaan zijn. Zeker niet als ik een halve dag moet meedraaien in een winkel. Dat gaat veel stress geven om dat zonder enige vorm van ‘opleiding’ goed te voltooien.

Nieuwe sollicitatie verstuurd

Op de jobsite van een kledingwinkel staat er nog een vacature open voor de winkel in Leuven, echter op de site van de VDAB is deze sinds vandaag spoorloos verdwenen. Toch nog even mijn kans gewaagd, want ik had die vacature natuurlijk gisteren geprint ūüôā

Ik kreeg ook een automatische mail terug … ‘gezien het grote aantal sollicitaties is het niet mogelijk om iedereen persoonlijk te contacteren’. Eigenlijk komt het er dan voor mij op neer dat het zowiezo al een NEEN wordt voor deze job. Andere kandidaten hebben waarschijnlijk een waslijst aan referenties en ervaring in de verkoop.

50 vragen die op me af kunnen komen

Ik loop al dagen te piekeren wat ik op die vragen kan antwoorden om zo goed mogelijk over te komen. Op verschillende van die vragen heb ik echter nog geen duidelijk antwoord gevonden.

Ready ? Hier zijn ze … ¬†Sommige heb ik al voorzien van een antwoord, helaas moet ik voor een aantal nog even diep nadenken :/¬†

 1. Wat zijn je sterke punten? Ik ben heel rustig, heb een heel goed oog voor detail, zorg ervoor dat alles steeds netjes erbij ligt, ben een teamplayer, hulpvaardig, kan goed luisteren, op de hoogte van de laatste mode trends, grote passie voor mode (kleding en schoenen)
 2. Wat zijn je zwakke punten? Ik ben misschien een beetje te eerlijk. Als ik iets niet mooi vind bij iemand, dan zeg ik dat ook maar ik stel dan wel steeds een alternatief voor. 
 3. Waarom wil je voor onze winkelketen komen werken? Jullie dienstverlening is voor mij perfect, de klant wordt steeds verwelkomt, de verkoopsters komen niet te opdringerig over, het is een leuke winkel om als klant te komen shoppen. Ik ga steeds met een glimlach buiten
 4. Waar zie jij je binnen 5 of 10 jaar? Als een gepassioneerd verkoopster, die trots is op haar werk en die steeds een goed advies kan geven aan de klanten. 
 5. Wat kan jij bieden dat iemand anders niet kan bieden? Ik heb een grote passie voor mode, ben op de hoogte van de laatste trends, ik ben altijd rustig, steeds op tijd, geen probleem om elk weekend te werken of in te vallen voor een collega. 
 6. Noem 3 zaken op die je zou willen veranderen aan je vorige verantwoordelijke?¬† meer praten met je team, je meer openstellen voor het werk dat je collega’s doen, interesse tonen voor je job & je collega’s allemaal evenwaardig bekijken
 7. Waar ben je het meest trots op? Dat ik door mijn kennis van mode, goed advies kan geven aan familie als ze kleding of schoenen gaan kopen. 
 8. Wat is de grootste fout die je ooit gemaakt hebt? Goedkope schoenen gekocht waardoor ik in een volle zaal met pers & de gouverneur viel met een schotel vol drank. 
 9. Wat is je droomjob? Als influencer op Social Media of door een blog mensen mode advies geven of mensen wat laten proeven van mijn lifestyle
 10. Hoe kwam je op deze vacature? Via de site zag ik dat jullie een vacature hebben openstaan. Ik keek sinds juni heel vaak op jullie website en was dan ook enthousiast dat er nu een vacature open stond als verkoopsmedewerkster. 
 11. Wat wil je bereiken na 30 dagen in de functie? Dat klanten met een positief gevoel naar huis gaan, en vol fierheid hun nieuwe schoenen of handtas dragen. 
 12. Bespreek kort je cv?
 13. Beschrijf je zelf even in het kort?
 14. Beschrijf een moeilijk situatie die je tot een goed eind hebt gebracht. Het was een moeilijke situatie omdat ik als medewerker een andere collega uit de winkel moest corrigeren. Een mevrouw kwam in één van onze winkel kijken voor een rok die bij haar blouse paste (die blouse had ze al en wou ze dragen op een feest). Mevrouw vond 2 rokken een zwarte en een blauwe. De blauwe was verschrikkelijk voor haar, en paste ook niet bij haar blouse. De verkoopster deed er alles aan om die mevrouw die blauwe rok en daarbij ook een nieuwe blouse te doen kopen. Ik, aan het wachten op mijn broer, kon het niet aanzien. Ik heb mevrouw dan gezegd dat die zwarte het mooiste past bij haar blouse, en dat ze die blouse daar perfect kon bijdragen. Als het niet past en niet mooi is, dan is het niet mooi ! Het was moeilijk omdat ik een verkoopster eigenlijk moest tegenspreken. Mevrouw ging wel de winkel buiten met die zwarte rok. 
 15. Bespreek kort welke recente opleidingen je genoten hebt?
 16. Waarom zouden we jou aannemen? Ik ben altijd heel rustig, kan goed in team werken, heb geen probleem om op zaterdagen en zondagen te werken, ik ben al goed op de hoogte van jullie collecties, en de collecties voor het komende seizoen. 
 17. Waarom zoek je een nieuwe job? Nieuwe uitdaging nodig na ontslag, iets anders dan een nieuwe job ergens op een kantoor. 
 18. Wil je werken in vakantieperiodes en weekend werk doen? Ja hoor geen probleem
 19. Hoe ga je om met woedende klanten? (niet dat het daar mogelijk is in die winkel) gewoon rustig zijn verhaal laten doen, en op een rustig manier een alternatief voorstellen indien zijn nieuwe schoenen al stuk zijn of dergelijk
 20. Verklaar het ‘gat’ in je cv?
 21. Welke verloning had je in gedachten? Hier heb ik eigenlijk geen idee van, want ik heb nog nooit een deeltjidse job gedaan. 
 22. Wanneer deed je meer dan van jou verwacht werd bij het uitvoeren van een taak?¬† taken van zieke collega’s overnemen, fouten in de kassa zoeken, en niet opgeven tot de fout gevonden was.¬†
 23. Wie zijn onze concurrenten? goedkope schoenenketens en online verkoop
 24. Wat is je grootste mislukking?
 25. Naar wie kijk je op? Naar Jani, maar ook naar bepaalde buitenlandse YouTubers
 26. Wat motiveert je om verder te gaan? Dagelijks kunnen vertellen over mode en mijn passie met andere kunnen delen
 27. Wanneer ben je beschikbaar? Ergens in september, heb nog geen datum in gedachten om hier op te antwoorden
 28. Beschrijf een situatie waar je niet akkoord was met je baas of met een collega? Fouten die gemaakt worden aan een kassa die opeens niet meer belangrijk waren om op te zoeken, elke fout aan de kassa is belangrijk zeker als het in het nadeel is van de klant. 
 29. Hoe ga je om met druk?¬†Ik heb vooral veel last van drukte met het openbaar vervoer, en drukte om in een kantoor te zitten waar je gevangen zit tussen al het lawaai (collega’s die praten onderling, printer die gaat, andere printers die gaan, radio die speelt, iemand die op de gang voorbij wandelt, printer in de gang, collega die in de gang aan het telefoneren is, en zo verder). Hier heb ik veel minder last van als ik gewoon kan rondlopen en zo mijn job kan doen, dan is het vooral gezonde stress.¬†
 30. Hoe heet onze CEO?
 31. Wat zijn je doelstellingen voor de rest van je carri√®re?¬†Vooral bezig zijn met mode, en mijn passie kunnen delen met anderen. Ik heb niet de intentie om leidinggevende te worden, ik wil gewoon doen wat ik leuk vind … dat is mijn grootste motivatie.¬†
 32. Wie of wat krijg je ’s ochtends uit bed?¬†Moeilijke vraag, gewoon een job die op je wacht, iets gaan doen dat je graag doet. Een dagje shoppen en nieuwe schoenen kopen.¬†
 33. Wat zouden collega’s over jou zeggen?¬†Dat ik een rustig persoon ben, iemand die eerst een paar dagen moet wennen aan de omgeving, iemand die veel praat over mode en schoenen, iemand die dagelijks wel iets anders draagt, een teamplayer, altijd klaar staan om een collega te helpen, iemand die altijd er nog wel iets kan benemen of naar een oplossing wil zoeken.¬†
 34. Wat zijn de sterktes en de zwaktes van je vorige baas? Voor de zwaktes kan ik een ganse lijst geven, over de sterktes moet ik toch even goed nadenken (al is hij wel steeds bereid om je persoonlijk thuis af te zetten als je slecht nieuws krijgt)
 35. Als ik naar je ex-baas zou bellen wat zou die zeggen? Voor mei zou die me omschrijven als iemand die haar job met veel plezier doet, iemand die open gebloeid is in het bedrijf, enzovoort. Nu zou het vooral negatief zijn, omdat ik eigenlijk geen contact meer wilde hebben na mijn ontslag want ik had tijd nodig om het te verwerken. 
 36. Ben je een leider of eerder een volger? Ik ben meer een volger, iemand die wat structuur nodig heeft, en duidelijke taken nodig heeft. 
 37. Welk boek heb je het laatst als ontspanning gelezen? Eigenlijk geen roman of dergelijk maar een boek over handlettering en verschillende technieken die je kan toepassen. Nieuwe tips geleerd om mijn handlettering verder te ontplooien
 38. Wat maakt jou gelukkig? Mode, alles wat te maken heeft met mode (kleren, schoenen, handtassen). Daarnaast vind ik het ook geweldig om naar Amerika te reizen of om een cruise te maken (naar plaatsen waar je dan ook kan shoppen natuurlijk)
 39. Wat zijn je hobby’s?¬†Alle trends volgen in verband met mode op social Media, blogs lezen, YouTube kanalen volgen, shoppen, tekenen, handlettering, digitale handlettering en digitaal ontwerpen
 40. Wat is je favoriete website?¬†Natuurlijk geef ik hier het antwoord van de winkel ūüėČ maar ook nog wordpress.com
 41. Vertel wat over je leiderschapservaringen? Ik heb wel al rondleidingen gegeven voor 12-jarige kinderen, en voor gepensioneerde, maar echt leiding aan een groep heb ik nog niet gegeven.
 42. Wat maakt jou onconfortabel? Werken in een open space kantoorruimte, een ruimte waar je dagelijks in veel lawaai zit, en waar je amper concentratie krijgt
 43. Hoe zou je iemand ontslaan? Niet op de manier waarop ik ben ontslagen! Het moet ook menselijk blijven, en mensen nog 2 maand in dienst houden nadat ze weten dat ze toch ontslagen zijn is onmenselijk. Hoe kan je nog op een goede manier je job blijven doen als je dan toch niet gewaardeerd wordt voor je job? 
 44. Wat vind je het leukst aan werken in deze sector? Mode advies geven aan klanten, klanten bijstaan om de juiste schoenen te vinden, op de hoogte zijn van de laatste trends
 45. Wat vind je het minst leuke aan werken in deze sector? Ik heb geen min punten want ik zou het geweldig vinden om hier te werken. De Retailsector is een sector waar ik echt in wil werken. 
 46. Welke andere vragen heb je nog? Hoe ziet een werkdag er ongeveer uit voor iemand die 18 uur per week werkt? 
 47. Welke andere vragen heb ik nog niet gesteld? Vragen betreffende het verlof of het aantal vakantiedagen 
 48. Ben je bereid om te verhuizen of ergens in een andere winkel te werken waardoor je wat langer onderweg bent?  Geen probleem om te werken in bijvoorbeeld de winkel in Mechelen. Andere winkels moet ik nog even bekijken of het haalbaar is met het openbaar vervoer. 
 49. Wat is het laatst wat je bij onze winkelketen hebt gekocht? Hier in de winkel heb ik laatst 2 paar Timberland laarsjes gekocht die nog niet in de winkel stonden. Ze moesten nog uit de stock gehaald worden. In de winkel in Mechelen heb ik nog een paar ander Timberland schoenen gekocht, en online heb ik vorige week nog een handtas en 2 paar schoenen gekocht die ik ophaalde in Mechelen (ja ook nog een paar Timberland schoenen, die enkel online verkocht werden). 
 50. Wat artikel ontbreekt er volgens jou nog in ons assortiment?  Bordeaux rode Timberland schoenen, en handtassen van Timberland. Of de handtassen van Cowboybag ook aanbieden in de winkel, in plaats van enkel online. 

 

Zo dit waren de 50 vragen, een beetje aangepast aan de hand van de 50 vragen die je vindt op de site van Jobat. Vermits deze blog nog niet bekend is met mijn echte naam, en ik de naam van de firma niet heb vermeld is het wel OK om deze hier te posten. Op deze manier ben ik ook nog gaan nadenken over dingen die ik wel of beter anders kan zeggen. Door de vragen uit te werken heb ik ook een antwoord gevonden op vragen waar ik nog niets kon op zeggen.
De antwoorden die ik niet heb ingevuld, zijn bewust zo gedaan omdat ze een beetje te persoonlijke informatie bevatten. 

Hebben jullie nog dingen die ik beter kan aanpassen? Graag, zet ze hieronder in de reacties ! Altijd leuk als je op voorhand weet waar je moet opletten. Ik wil echt die job hebben, zou echt een droom zijn die in vervulling gaat (hoe meer ik over nadenk, hoe meer ik die job echt wel wil hebben)

Vacature.com

Ik zag dat er op de site van Vacature ook zo’n lijst te vinden is met 50 vragen die ze kunnen stellen tijdens een gesprek. Deze ga ik zo meteen ook even nalezen. Al vermoed ik wel dat ze de meeste wel vernoemd hebben op de site van JobAt.
Als ik nog nieuwe dingen vind, dan schrijf ik ze ook wel neer.

10 dagen

Mijn sollicitatiegesprek is al over 10 dagen !!! Kan het haast niet geloven dat het bijna zover is. Echt bizar als je er over nadenkt. Gisteren nog mijn nieuw kleedje uitgepakt, en mijn schoenen moet ik normaal woensdag gaan ophalen in de winkel in Mechelen. Denk dat ik dan nog ga voor een kaki groene vest. Een beetje casual maar ook een beetje trendy door het kaki. Ik heb ook een nieuwe handtas besteld, en deze ligt ook in Mechelen te wachten op mij. Ergens hoop ik dat ze me die gewoon gaan geven, doos uitpakken (want laat altijd al dat karton in de winkel achter :/) en dan worden mijn aankopen altijd gekeurd door het personeel (aangezien ik dingen bestel die ze webonly verkopen, maar waar ze niet van weten dat ze die hebben). Hoop dat ze die spullen gewoon uitpakken zonder te zeggen ‘oh dat is opvallend, oh hebben we dat in ons assortiment, oh nu ga je zeker stralen’. Ik wil er dan niet even uitsmijten dat ik deze ga gebruiken bij een sollicitatie gesprek in hun ander filiaal. Nu ja, iemand van het personeel zei vorige week wel dat ik ‘goed bij hen in hun team’ zou passen omdat ik er toch elke week kom en er trendy uitzie.

*fingerscrossed*

De komende 10 dagen worden zo stresserend. Zeker omdat ik alles perfect wil hebben, nu ja nog meer perfect dan perfect. *wishmeluck*  *toitoitoi*

 

Dus als jullie nog tips hebben voor de antwoorden die ik gaf bij de 50 vragen, dan hoor ik het graag !!

Dank je wel ! Groetjes, Lucy xx

Advertenties

2 gedachtes over “update … mijn zoektocht naar werk (6)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s