Gezonder eten in 2017 … I DID IT !

Ik probeer nu al een aantal maanden gezonder te eten, en vooral om geen ‘rommel’ meer te kopen in de winkel. Zo kan ik bijvoorbeeld een gans pak Snickers in 1 keer opeten, of dagen aan een stuk Bounty eten. Dagen hetzelfde eten en dan opeens overschakelen op iets anders en dat dan een paar dagen/weken eten aan een stuk.

Hoog tijd dus om wat meer variatie in mijn voeding te steken, want die variatie is gewoon het moeilijkste. Iets wat je gewoon bent, en dat lekker is waarom moet je dan iets anders eten.
Bij het nemen van mijn medicatie sinds 2014 (na mijn diagnose), ben ik ook maar liefst 21 kg bijgekomen. Ik denk vooral ook dat het komt dat ik begon te snoepen als ik merkte dat ik me minder goed begon te voelen (medicatie die begon uit te werken) vooral ’s avonds.

Januari 2017

In januari ben ik een paar weken ziek geweest met maagproblemen. Volgens de dokter gewoon door te veel stress. Ik kon toen amper iets eten, ik kon niets vettig of iets zoets eten. Het was niet alleen de stress maar ook de overprikkeling waar ik al sinds november last van had. Eigenlijk een soort Autistic Burn-out. 
Veel onderzoeken gehad, veel medicatie genomen voor de maag, enzovoort. Nu ja tegen overprikkeling bestaan er nu geen wonderpilletjes.

Ik ben toen begonnen om ook wat meer op te letten dat ik wat gevarieerder en gezonder ging eten. Koken lukt met niet, en zeker toen nog minder. Als je dagelijks om 6 uur ’s morgens naar het werk vertrekt en pas om 18u45 thuis komt, dan heb je ook geen zin meer in nog te koken (ik had zelfs geen zin meer om nog te eten, iets anders dan chips of koeken).

Februari, maart, april, mei 2017

Ik begon dan met mijn eigen lunch terug mee te nemen naar het werk, om zo toch al een hoop vettige kost te schrappen. Zo’n warme gerechten zitten vaak vol met vetten, zout, en suiker. Eerste aanzet, en het was ook veel goedkoper.

In maart dan ook nog even 3 weken buiten strijd geweest omdat ik de stress van het nakende collectief ontslag niet aankon. Ik had toen het nieuws bekend gemaakt werd, al in mijn hoofd dat ik het ging zijn. Zo was ik met die gedachten steeds gaan werken, en was ik ook volledig geblokkeerd. Mijn psychiater heeft me dan 3 weken thuis gezet. En die drie weken at ik ook al wat beter.

Eind maart viel dan het definitieve antwoord dat ik erbij was, en dat ik nog moest werken tot 16 juni. Dat idee alleen al kon ik niet aan. Ik heb dan ook meteen al mijn verlof opgenomen, en moest dan eigenlijk vanaf half mei niet meer gaan werken. Dan kwam er begin mei nog het overlijden van mijn oma bij, waardoor ik in mei nog amper ben gaan werken.

Juni 2017

Thuis zitten in verlof, met mooi weer. Allemaal stimulansen om beter te eten. Al moet ik bekennen … koken deed ik niet. Ik at eigenlijk vooral slaatjes, dag in dag uit. En Wasa crackers met beleg in plaats van boterhammen. Telkens ik in Mechelen kwam, ging ik naar de Standaard Boekhandel om eens te kijken in de boeken van Sandra Bekkari. Altijd die twijfel om er eentje mee te nemen of niet. Altijd dan toch maar niet gedaan.

Juli 2017

Yeah, 20 kg kwijt sinds 20 januari ! Echt ongelooflijk. Dat moment was ook de stimulans om wat recepten te proberen. Ik had online al het boek Eat Smart gekocht, en dat boek is echt de aanzet geweest om beter te eten, en een betere variatie te zoeken in mijn eten.
Eat Smart is een Engelstalig kookboek van YouTube ster Niomi Smart. Een kookboek met tips voor ontbijt, tussendoortjes, lunch en diner, maar dan op een VEGAN manier. 

Eat Smart

Eat Smart – Niomi Smart

Dankzij Niomi haar YouTube kanaal ben ik ook meer bewust geworden van gezondere alternatieven, dan de snacks die ik altijd uit de supermarkt mee bracht. Ik heb onlangs mijn vriendin een exemplaar cadeau gedaan na haar ongeval, gewoon omdat ik het boek zo geweldig vind. OK, ik eet haar recepten wel met kaas, dus zo vegan ben ik niet bezig. Ik kan gewoon niet zonder mijn portie ‘cheeeesse’.

Augustus 2017

Ik zet gewoon de betere eetgewoonten gewoon verder. Ik zoek recepten op, schrap dingen die ik niet lust of pas gewoon de ingrediënten wat aan zodat het meer mijn ‘smaak’ word.

Dat heb je waarschijnlijk al gemerkt hier op mijn blog. Alles wat ik qua snacks probeer en die ik dan ook lekker vind … deel ik met jullie. Ik geef eerlijk toe, sommige recepten & probeersels zijn ook totaal niet lekker. Als het niet lekker is, dan is het ook niet nuttig om ze te delen!

Ik heb trouwens de afgelopen dagen nog wat dingen geprobeerd die ik lekker vond, en die zelfs mijn familie (suikerverslaafden) lekker vonden. Die recepten komen nog online, zo gemakkelijk en zo veel beter voor je. In 1,2,3 zijn ze klaar en je kan ze ook nog 2-3 dagen bewaren in de koelkast of in een doos.

Kookboek … Nooit meer diëten van Sandra Bekkari

Een aantal weken geleden kon je bij een Belgisch weekblad een boekje bijkomen met ‘het beste uit Nooit meer diëten van Sandra Bekkari’. Dat weekblad koop ik anders nooit, maar nu wou ik wel dat boek hebben. Veel goedkoper dan meteen 24,95 euro te betalen als je de recepten toch niet goed vindt.

Het boekje is eerlijk gezegd weken blijven liggen, wat in gekeken, terug neer gelegd enzovoort. Nooit echt het gevoel gehad dat ik er iets van moest maken.

Eerlijk zijn … SANDRA BEKKARI ! Er staan zoveel onduidelijkheden in je boek, waardoor ik het zo moeilijk heb om alles te volgen. Gisteren nog de appelmuffins met amandelmeel gemaakt. Staat er daar in ‘een snuifje zout’, ‘een scheutje water bij de appelstukjes’ ???? Hoeveel is een ‘SCHEUTJE’??? Ik heb dat recept een 12 keer gelezen, voor ik het ging maken. Zat steeds in mijn hoofd ‘hoeveel is een scheutje???’
Sommige recepten die ik vond op internet, gaven dan aan 15 ml water als er niet veel nodig was. Een scheutje…. echt niet mogelijk om dat te bedenken. Resultaat : Lucy heeft de appelmoes gemaakt met kokosolie maar zonder water ! Het snuifje zout daarvoor heb ik de hulp ingeroepen van mijn mama, die heeft er dan wat zout ingedaan. PFF, waarom kan daar niet gewoon instaan hoeveel je precies nodig hebt????

Conclusie … de muffins zijn heerlijk en goed gelukt ondanks dat er geen SCHEUTJE water inzat.
IMG_3992

Ik ga ze zeker nog eens maken zonder SCHEUTJE water, want thuis vond ook iedereen ze lekker. Gelukkig maar.

Hebben jullie dat ook dat jullie zo in paniek schieten als er zoals onduidelijk staat aangegeven in een recept? Ik heb even de rest van dat boekje doorbladerd, en er staan nog meer van die dingen in. Dus ja, voorlopig ga ik me die boeken toch maar niet aankopen. Over een paar maanden heb ik geen hulplijnen meer om me uit de nood te helpen voor een snuifje zout bij het deeg te doen.

Dus DANK JE internet & Facebook voor al die recepten die me wel lukken (al dan niet met een paar smaak aanpassingen).

In een volgende blog zal ik jullie uitleggen hoe jullie gezonde Snickers  maken. Heb er gisteren gemaakt, en ze smaken precies als diegene uit een zak.

Veel groetjes, Lucy xx

‘Everyone can cook’ – uit de film Ratatouille

Kan best, maar voor sommige (zoals mij) vraagt het veel inspanning & is het bijna mijn dagtaak geworden om het tot een goed einde te brengen. Zoveel voorbereidingen om gezonder te eten, pffff. Maar ik zet door !

PS: ik word nu niet zo’n gezondheidsfreek of zo. Ik eet ’s morgens nog altijd boterhammen met hagelslag (wit & puur) en mijn  glaasjes chocolademelk van Oatly. Een gezonde start ’s morgens heb ik dan weer niet 😉
En ik wordt ook ‘grumpy’ als ik deze niet gehad heb ! 

Advertenties

5 gedachtes over “Gezonder eten in 2017 … I DID IT !

    • AutisticCountryGirl zegt:

      Dank je wel voor je reactie ! Heb net je blog gevolgd ! Ziet er echt ontzettend leuk uit !! 🙂 Ik wil mijn blog ook wat persoonlijker maken met andere foto’s (van mijn katten, enz) maar eerst een job vinden 😉 Ik zou niet willen dat iedereen waar ik solliciteer hier komt kijken voor me uit te nodigen voor een gesprek, dat mag nadien hihi

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s